Ne-am obisnuit sa asociem culoarea rosie cu sarbatoarea Craciunului, cu sentimentul de bucurie, surpriza si a petrece timp in familie. Dar de ce tocmai rosu? De-a lungul timpului, rosu a fost considerata culoarea pasiunii, a vietii (culoarea sangelui si a renasterii), dar si a agresivitaii – rosu este culoarea planetei Marte, care corespunde cu zeul razboiului.
Rosu este, de asemenea, culoarea vitalitatii si a norocului, este o culoare care ne impamanteaza si ne ajuta sa fim ancorati in prezent, sa fim practici si sa actionam. In China, miresele obisnuiau sa poarte rosu in ziua nuntii lor, pentru a le aduce noroc in casnicie. Rosu era intalnit si in mantiile purtate de regi si episcopi, in acele situatii exprimand ideea de autoritate, de putere.
Craciunul, pe langa semnificatia religioasa, reprezinta si momentul de dinaintea trecerii in noul an. Noul an inseamna un nou inceput, in noul an o luam de la capat cu entuziasm si dinamism, iar rosu este culoarea care are capacitatea de a ne da multa forta.
Mult asteptata sarbatoare a Craciunului a devenit, bineinteles, si o sarbatoare de consum, un concept de globalizare, un moment din an in care vanzarile cresc pe tot globul si in care se vand cele mai multe haine de culoare rosie. Totusi, desi rosu este o culoare revitalizanta, nu este recomandat sa fie purtat in cantitate prea mare, pentru ca poate da o stare de agitatie sau agresivitate.
In perioada victoriana, felicitarile de Craciun erau realizate in diverse palete cromatice – rosu si verde, rosu si albastru, ablastru si alb – iar Mos Craciun era reprezentat purtant o roba albastra, verde sau rosie. Totul s-a schimbat insa in anul 1931. Compania Coca-Cola a angajat un artist pe nume Haddon Sundblom pentru a crea imaginea lui Mos Craciun. Incercari mai fusesera si inainte, insa imaginea lui Mos Craciun care a fost creata atunci seamana extrem de bine cu cea de azi – gras si vesel, imbracat in rosu (inainte era slab si semana mai degraba cu un elf). Acest Mos Craciun vesel, purtant rosu a fost asociat cu imaginea Coca Cola si cu sigla rosie a acestui brand.
Sursa foto: www.pexels.com; www.pinterest.com; www.unsplash.com