Desi nu este cea mai vizibila dintre culori, rosu da impresia ca este mai aproape decat in realitate, atragand atentia asupra persoanei care il poarta. Fiind exact opusul timiditatii, rosu este culoarea celor care vor sa iasa din anonimat. Subconstient, barbatii percep femeile imbracate in rosu ca fiind mai disponibile si mai usor de abordat. In urma unor studii, s-a constatat ca, la restaurante, barbatii ofera bacsisuri mai consistente chelneritelor care sunt imbracate in rosu.
Rosu ne afecteaza in primul rand fizic. Accelereaza presiunea sangvina si actioneaza ca excitant (nu degeaba lenjeria intima rosie este atat de apreciata) sau iritant. Stimuleaza metabolismul si tonusul muscular, creste pofta de mancare. De asemenea, crescand pulsul, ne poate da impresia ca timpul trece mai repede decat in realitate si ne activeaza instinctul ‘‘lupta sau fugi’’. Pe langa toate acestea, rosu inveseleste. Este recomandat ca persoanele triste sau obosite sa poarte ceva rosu sau sa aiba pe birou o floare rosie. Rosu este considerat aducator de noroc si prosperitate; de exemplu, in China miresele se imbracau in rosu. In Egiptul antic insa, rosu era considerata o culoare nefasta, care simbolizeaza agresivitatea (oamenii si cainii roscati erau ocoliti).
S-a demonstrat ca rosu influenteaza performantele intelectuale in mod negativ, scazand puterea de concentrare. Pe de alta parte, este o culoare asociata cu ideea de putere si de dominare, crescand nivelul de agresivitate si competitivitate, de aceea echipele sportive care poarta rosu au sanse mai mari sa castige decat cele care poarta alte culori. Insa, faptul ca taurul devine agresiv atunci cand vede culoarea rosie este un mit, animalul fiind, de fapt, daltonist.
Prima culoare in care oamenii au inceput sa vopseasca materiale textile a fost rosu, undeva intre mileniile al VI-lea si al IV-lea i.Hr. Incepand cu secolul al XIV-lea, stofele erau colorate in rosu cu o vopsea extrasa din carmaz care, la fel ca rosul-de-cosenila, era obtinut din corpuri de insecte extrem de mici – un singur gram de pigment rosu se obtinea din optzeci de femele de gandaci importate din sudul Europei, fiind astfel foarte scump. De exemplu, in Anglia un mester zidar castiga intr-o luna atat cat sa poata cumpara un singur yard din cea mai ieftina panza rosie..
De-a lungul timpului, rosu a fost asociat si cu moartea. Vechii egipteni foloseau panza rosie, vopsita cu hematit, pentru a infasura mumiile. La chinezii antici, rosu si negru erau folosite frecvent pentru a decora cavouri si morminte, mai tarziu capatand conotatia pozitiva de culoare aducatoare de noroc, care s-a pastrat pana in ziua de azi (darurile in bani la chinezi sunt oferite in plicuri rosii).