STILLISTA

Descopera-ti potentialul maxim prin strategia vestimentara ideala

Istoria rochiei de seara
Rochia de seara este acea piesa vestimentara speciala din garderoba unei femei, purtata la ocazii deosebite si avand rolul de a accentua trasaturile feminine ale purtatoarei
Create pentru a atrage atentia, rochiile de seara pot fi clasice – de exemplu „little black dress” – sau mai indraznete, in culori puternice sau stralucitoare. Indiferent de tipul de rochie de seara preferat, acestea sunt concepute pentru a pune in valoare corpul purtatoarei – subtiaza talia, alungesc silueta sau pun bustul in valoare. Desi in ziua de azi moda a devenit mai non-conformista, o rochie de seara in adevaratul sens al cuvantului este lunga, putand fi deasupra gleznei sau pana la pamant.
Putem considera ca rochia de seara a aparut pentru prima data in secolul al XV-lea, o data cu Philip cel Bun, duce de Burgundia, care era pasionat de moda. La acea vreme, rochiile de seara erau cunoscute drept „rochii de curte”.
La inceputul perioadei Renascentiste, acest tip de rochie avea corset foarte inalt, iar in timpul reginei Elisabeta I corsetele coborau foarte jos, in unghi, in forma de V. In secolul al XVII-lea, moda franceza a fost influentata de stilul baroc, rochiile de seara fiind drapate, cu trene lungi si corsete stramte, decolteuri largi si multe elemente decorative. Materialele utilizate erau satinul si catifeaua.
Rochiile de seara au cunoscut o schimbare majora in secolul al IX-lea, partea de jos devenind din ce in ce mai bogata. In anii 1830 si 1840 accentul a fost pus pe maneci – in 1830 manecile rochiilor de seara erau mari, bufante, iar in 1840 manecile erau cazute, confectionate din volane ample, lasand umerii goi. In 1850, linia decolteului era foarte jos, in perioada1860 si 1870 rochia avea maneci scurte si decolteu amplu, iar in 1880 rochia de seara a devenit fara maneci, purtata cu manusi lungi. In 1890, decolteul a devenit patrat, talia extrem de subtire si trena rochiei lunga - de multe ori atasata la rochia propriu-zisa.
In timpul primului Razboi Mondial, rochiile de seara au devenit mai lejere si mai fluide, acestea fiind precursoarele siluetei baietesti caracteristica anilor 1920. In 1920, ele au devenit mai scurte, iar croiul s-a simplificat, pentru a se potrivi cu stilul de viata din acea vreme.
In 1930 au aparut mai multe schimbari, datorita descoperirii croiului pe bié si a fibrelor artificiale. Rochiile de seara au devenit foarte feminine, lungi (desi imbracamintea de zi varia ca lungime, rochiile de seara au ramas lungi), fluide si uneori erau purtate alaturi de cape din blana.
Incepand cu sfarsitul anilor 1940 pana la inceputul anilor 1960, rochia de seara a fost in stilul „new look” introdus de Dior – corsete fara bretele, o talie extrem de ingusta si fuste foarte ample.
In anii 1960, rochiile de seara au iesit din tipare, existand si modele drepte cu fuste mini, confectionate din materiale metalice, stralucitoare sau decorate cu paiete, margele si elemente din plastic.
La sfarsitul anilor 1960 au redevenit la moda rochiile de seara lungi pana la podea, insa imbracamintea de seara a doamnelor a fost completata de costume cu pantaloni lungi si tinute compuse din pantaloni palazzo asociati cu un top.
La mijlocul anilor 1970 se purtau rochii de seara lungi, confectionate din tesaturi moi, in general tricotate. In anii 1980, rochiile de seara erau stralucitoare, in culori puternice, vibrante, cu sclipici, broderii, paiete si margele. Elementul nou care a aparut in acea perioada au fost rochiile cu fuste ample si scurte, numite „mini-crinoline”. La sfarsitul anilor 1980, existau si rochii de seara din tesaturi elastice, scurte, mulate pe corp, fara bretele sau cu bretele subtiri.
In toata perioada 1990-2000, rochiile de seara aveau in general decolteuri adanci, maneci scurte sau bretele pe umar, lungimea rochiei variabila (de cele mai multe ori lunga). Materialele din care erau confectionate rochiile de seara erau: chiffon, satin, catifea si tafta. Ca elemente, apareau pliseuri, broderii, dantele si pasmanterii, margele, franjuri si volane.
In prezent, forma rochiei de seara poate fi: mulata – urmand linia corpului, stil sirena, stil printesa, rochie cu trena, rochie de tip A, rochie „empire”, rochie clos, rochie de tip „bodycon” – care sculpteaza silueta, punand in valoare corpul.
Sursa foto: www.pexels.com; www.pinterest.com; www.unsplash.com