STILLISTA

Descopera-ti potentialul maxim prin strategia vestimentara ideala

Cum au aparut pantofii stiletto

Pantofii stiletto sunt asociati cu imaginea de femme fatale, castigandu-si de-a lungul timpului un loc aparte in garderoba majoritatii femeilor. Denumirea lor provine de la pumnalul cu acelasi nume, datorita asemanarii tocului cu lama sa. Stiletto au devenit in timp o adevarata arma de seductie, deoarece atunci cand sunt purtati accentueaza curbele corpului feminin, „alungind” picioarele si conferindu-i purtatoarei un mers senzual.


Stiletto sunt acei pantofi cu toc subtire – diametrul tocului la sol trebuie sa fie mai mic de 1 cm – care poate varia in lungime de la 2,5 cm la 25 cm (in unele cazuri, avand si platforma).

Denumirea a fost folosita pentru prima data in 1930, insa oficial pantofii  stiletto au fost creati in 1950 de catre Andre Perugia, iar prima pereche a fost purtatata de cantareata Mistinguett. Tocul subtire si inalt a putut fi proiectat datorita asa-zis-ului proces de „extrudare”, prin care otelul putea fi intarit (extrudarea a fost inventata in 1937 si a jucat un rol important in castigarea celui de-al doilea razboi mondial). Datorita otelului extrudat, puteau fi realizate tije extrem de subtiri, dar care sa suporte greutatea unui corp omenesc. Inainte de a se inventa otelul extrudat, tocurile erau facute din lemn, astfel incat tocurile subtiri erau imposibil de realizat. O importanta deosebita a avut-o crearea piesei numita „shank” - o piesa din metal care coboara pe talpa incaltamintei, permitand conectarea dintre calcai si degete. Cu ajutorul acestor doua tehnologii au fost realizati pantofii stiletto, asa cum ii stim in ziua de azi.


In anii 1990, pantofii stiletto au disparut aproape complet din tinutele femeilor, fiind inlocuiti de cei cu toc patrat. Tocul stiletto a revenit, insa, in forta, in anii 2000, cand au fost folositi pentru a completa tinutele office sau pentru a oferi o anumita eleganta tinutelor casual.

In ziua de azi, pantofii stiletto reprezinta un accesoriu extrem de versatil, exprimand atat feminitate, cat si dramatism (de exemplu, stiletto folositi in colectia primavara/vara 2010 Alexander McQueen si purtati de Lady Gaga) sau putere, in functie de piesele vestimentare alaturi de care sunt purtati si de atitudinea celei care ii poarta. Ei au ramas asociati in istoria modei cu designeri ca Jimmy Choo, Oscar de la Renta si Christian Louboutin – care a creat in 1993 pantofii stiletto cu talpi rosii, ramanand semnatura brand-ului sau.

Sursa foto: www.pexels.com