Cea mai versatila piesa vestimentara, purtata atat cu tricou, cat si cu sacou elegant, atat cu sneakersi, cat si cu pantofi stiletto, blugii fac sau au facut parte macar o data din garderoba fiecaruia.
Denumirea materialului denim din care sunt confectionați blugii, provine de la orasul Nîmes din Franța, in care la sfarsitul secolului al XVI-lea era folosita o tesatura denumita „serge de Nîmes” (stofa din orasul Nîmes). Termenul de „blue jeans” provine din frantuzescul „bleu de Gênes” (albastru de Genova), care era o tesatura din lana si bumbac. La acea vreme, denimul era fabricat in Italia si vandut in portul Genova pentru marinari deoarece era extrem de rezistent. Diferenta majora dintre cele doua tesaturi este ca denimul este tesut dintr-un fir colorat si unul alb, pe cand jeans din doua fire de aceeasi culoare. dolor sit amet
In 1873, negustorul evreu Leob Strauss, devenit mai tarziu Levi Strauss, pleaca din New York catre San Francisco si deschide un mic atelier specializat in productia de textile. Unul dintre materialele care au luat nastere cativa ani mai tarziu in atelierul sau este o stofa groasa si rezistenta din bumbac, pe care au inceput sa o poarte minerii plecati in Nevada, in goana dupa aur. Unul dintre clientii sai fideli, marele croitor Jacob David, ii propune in 1873 sa inceapa impreuna o afacere.
Piesa care este nelipsita din garderoba oamenior din intreaga lume a aparut pe piata cu o investitie initiala de 68 de dolari. Acestia nu aratau, totusi, ca blugii din zilele noastre – erau niste pantaloni rezistenti, din panza tare de bumbac, prevazuti cu nituri metalice. In 1890, in atelier sunt produsi primii blugi propriu-zisi, care erau de culoare albastra (de unde si denumirea ”blue jeans”). Acestia erau prevazuti cu nasturi pentru bretele, buzunare adanci si catarama la spate, pentru a marca talia. Datorita rezistentei lor, acesti pantaloni au devenit extrem de populari in randul agricultorilor si crescatorilor de vite.
Blugii pentru femei au aparut in 1935, avand un croi special, care sublinia corpul. In 1950, blugii erau purtati atat de clasa muncitoare, cat si de non-conformisti. Practic, cei care au popularizat blugii, transformandu-i intr-o piesa versatila si usor de purtat, au fost adeptii curentului hippie.
Un moment important in istoria blugilor a fost aparitia lor in filmul „Rebel fara cauza” in 1955, purtrati de actorul James Dean. Astfel, blugii au devenit extrem de populari in randul adolescentilor americani, insa ei au fost interzisi in teatre, restaurante si scoli.
Blugii prespalati au fost introdusi pe piata in 1970, de catre comerciantul Hal Burgess, datorita unei intamplari. In timpul unei calatorii in care transporta un lot de blugi, a avut loc o inundatie la hotelul la care era cazat, fiind inundata si camera in care era depozitata marfa. Desi blugii aratau distrusi, acesta a decis totusi sa-i comercializeze ca fiind „prespalati” si cu doua numere mai mici decat cel de pe eticheta. Ceea ce initial a fost un accident devenise un adevarat succes comercial, fiind primit de consumatori ca un produs cu totul nou, care nu mai fusese comercializat pana atunci.
In 1980, blugii erau cea mai cautata piesa vestimentara, anual vanzandu-se peste 1 milion de perechi. De-a lungul timpului, ei au fost intalniti in diverse curente vestimentare, sub diverse forme: hippie (blugi evazati, taiati sau pictati manual), grunge, rock (blugi ”uzati” sau taiati), hip hop (blugi largi, cu turul lasat).
Mariah Carey lanseaza in 1999 blugii cu talie foarte joasa, fara betelie, care in doar cateva luni ating un succes enorm.
In 2006, Kate Moss apare purtand primii blugi skinny, insotiti de sloganul “No Pain, No Gain”.
In prezent, in lume se vand anual peste 450 milioane de perechi de blugi.
Sursa foto: www.pexels.com; www.pinterest.com; www.unsplash.com