STILLISTA

Descopera-ti potentialul maxim prin strategia vestimentara ideala

Secretul culorilor – cum ne influenteaza culorile viata
Culorile ne bucura, ne intristeaza, provoaca senzatii, ne ajuta sa ne definim propriul univers… Dar ce sunt ele de fapt?
Culorile sunt atat lungimi de unda, cat si simboluri, ele au semnificatia pe care societatea le-a dat-o de-a lungul timpului si care poate fi diferita de la o cultura la alta. In Antichitate, culorile nu aveau viata proprie, fiind privite doar in asociere cu diverse obiecte.
Daca am rasfoi cartile de fizica, ne-am da seama ca ceea ce noi numim „culori“ sunt, de fapt, senzatii. Culoarea nu are existenta proprie, nu este o proprietate intrinseca a corpurilor, ea este doar modul in care se reflecta lumina pe o anumita suprafata. Modul in care percepem culorile se datoreaza constructiei ochilor nostri - nu toate fiintele percep culorile in aceeasi masura.
Lumina este partea din energie care poate fi vazută cu ochiul liber (spectrul vizibil: 400-800 nanometri). In functie de lungimea de unda, o percepem sub forma de diverse culori. In afara de lumina, mai exista radiatii cu lungimi de unda mai mari decat aceasta: razele infrarosii (pot fi vazute noaptea cu ajutorul unor aparate speciale); radiatiile radar, TV si microundele; radiatiile radio si radiatiile electrice ale curentului alternativ industrial. Radiatiile cu lungimi de unda mai mici decat ale luminii sunt: radiatiile ultraviolete, razele X (Roentgen), razele gama si razele cosmice.
Spunem ca un corp are o anumita culoare datorita fenomenelor de reflexie si refractie ale luminii pe suprafata sa. In functie de tipul suprafetei, aceasta poate absorbi o parte din lumina, iar alta sa o reflecte (o trimite inapoi in mediul din care provine).
De exemplu, corpurile transparente si incolore nu absorb si nu reflecta lumina. Corpurile transparente, colorate, absorb doar culoarea pe care percepem ca o au, corpurile opace reflecta culoarea respectiva, corpurile albe reflecta toate culorile iar corpurile negre absorb toate culorile (prin culoare intelegand lumina de o anumita lungime de unda).
Din punct de vedere social, culorile ne diferentiaza sau chiar ne incadreaza in diverse categorii. De exemplu, in America, oranjul este purtat de detinutii din inchisori, pe de alta parte, in Asia de SE este purtat de calugari.
In China Imperiala, galbenul era culoarea rezervata imparatului, doar acesta avand voie sa o poarte.
Prima femeie care a purtat la nunta rochie alba a fost regina Victoria (in locul rochiei argintii pe care o purtau la nunta viitoarele regine), albul ramanand asociat si in zilele noastre cu rochia de mireasa. In Asia insa, albul este culoarea doliului
Albul este cea mai sigura culoare in trafic – conform unor studii, masinile albe sunt cel mai putin implicate in accidente grave, la polul opus aflandu-se cele negre. Culorile sunt asociate si cu sexul feminin sau masculin – roz pentru fetite, bleu pentru baietei. Inainte, bebelusii purtau alb, iar la un moment dat, baieteii purtau roz, iar fetitele bleu.
Rosu este prima culoare pe care bebelusii incep sa o vada. Culoarea rosie este “exploatata” de multe ori in restaurante, deoarece stimuleaza apetitul. Albastrul scade apetitul, asa ca, cine si-a propus sa reduca din portia de mancare, sa-si cumpere un set de farfurii albastre. De ce? Uitandu-ne in jur, putem observa ca albastrul este culoarea care se gaseste cel mai rar in natura la lucruri comestibile. Subconstient, deja stim asta.
In Roma Antica, albastru era considerata culoarea clasei muncitoare, pe cand persoanele cu statut social inalt purtau alb, negru si rosu.
Poate cel mai interesant lucru despre culori este asocierea puternica pe care oamenii o fac cu diverse emotii traite in copilarie. Atunci cand percepem o culoare sau ii auzim numele, ne vin in minte tot felul de asocieri care au fost stabilite in perioada copilariei – obiecte, persoane, stari, senzatii de tot felul. Aceste asocieri ne raman intiparite in minte si ne influenteaza trairile si reactiile pe care le avem pe tot parcursul vietii. Devenind constienti de ele, le putem folosi in favoarea noastra, in procesul de contruire a vietii pe care ne-o dorim.
Sursa foto: www.pexels.com; www.pinterest.com; www.unsplash.com