STILLISTA

Descopera-ti potentialul maxim prin strategia vestimentara ideala

De la haina militară la fusta plisată

In ziua de azi intalnim pliseurile peste tot, nu doar la haine, ci si la decoratiuni interioare. Cea mai populara piesa de acest gen ramane totusi fusta plisata, însa pliseurile arata bine si ca elemente de detaliu, cum ar fi mansete sau gulere. 

Tehnica plisarii a aparut în Egiptul Antic, unde a fost folosita la decorarea tunicilor purtate de catre conducatori, ca simbol al puterii si al prosperitatii. La început, hainele plisate erau considerate un lux, datorita faptului ca materialele din fibre naturale erau plisate cu dificultate – procesul se realiza manual si, o data ce haina respectiva era spalata, pliseurile dispareau, iar procesul trebuia reluat. 

Un exemplu de pliseuri care au ramas în istorie sunt cele de la gulerele ample cu pliseuri marunte purtate de regina Elisabeta. Acestea au devenit un simbol al erei în care a trait si au fost preluate de catre nobilime – atat femeile, cat si barbatii le purtau. 

Pliseurile mai apar în kilturile purtate de scotieni si în fustanela specifica soldatilor greci – in Grecia, pliseurile erau specifice cadrelor militare si erau purtate la ceremonii.

Una dintre cele mai celebre piese vestimentare ale secolului XX este rochia Delphos, creata de Mariano Fortuny. Rochia era simpla, dreapta, formata din pliseuri marunte si urma linia corpului. Inspirata din coloanele Greciei Antice, oferea libertate de miscare si punea în valoare corpul femeii. insa, problema pliseurilor care dispareau dupa prima spalare a ramas…

Pliseurile au devenit accesibile pentru marea masa o data cu aparitia masinilor speciale pentru plisat materiale. Dupa aparitia fibrelor sintetice, a fost rezolvata şi problema dispariţiei pliseurilor după spălare. Designeri celebri care au pus pliseurile în prim plan au fost Issey Miyake (a creat o colectie pe care a si patentat-o, formata din piese care au fost supuse procesului de plisare dupa ce au fost cusute) si Stela McCartney. 

in anii `50, fusta plisata a devenit celebra datorita actritei Elizabeth Taylor care a purtat aceasta piesa intr-un film, accesorizata cu o curea fina care marcheaza talia si pantofi cu toc gros. in 1955, fusta plisata a fost purtata de Grace Kelly, care a reusit sa creeze un look extrem de feminin, impreuna cu un top cambrat. incepand cu anii `70, fusta plisata sufera o schimbare majora, devenind mai scurta si inspirandu-se inclusiv din kilt-ul scotian. 

in 2014, fustele plisate s-au purtat cu pantofi Oxford sau stiletto, iar in prezent merg foarte bine cu tricou si sneakersi sau bocanci.