STILLISTA

Descopera-ti potentialul maxim prin strategia vestimentara ideala

Stilul vestimentar business versus smart casual

Prima impresie se formeaza in primele sapte secunde si de cele mai multe ori este greu de schimbat ulterior. La locul de munca, in special daca este vorba despre mediul business, modul in care ne imbracam influenteaza perceptia colegilor si superiorilor despre noi, modul in care suntem tratati si, evident, rezultatele pe care le obtinem.

Codul vestimentar business ridica semne de intrebare in multe situatii, datorita faptului ca nu este suficient de bine explicat. imbracamintea business cuprinde piese conservatoare, cu un aer de seriozitate si profesionalism. 

Stilul business propriu-zis, sau cum s-ar spune „business formal”, este mai restrictiv si presupune o serie de combinatii de piese cum ar fi:

- costume în culori neutre sau cu dungi fine;

- camasi clasice albe sau în culori deschise;

- cravata clasica;

- butoni la camasa;

- curea de piele;

- pantofi clasici eleganti în culori neutre;

- pantofi clasici cu toc moderat, în culori neutre (la femei);

- sosete uni, în culori neutre (la barbati);

- fuste / rochii drepte, conice sau în forma de „A”, la jumatatea genunchiului sau midi (la femei);

- bijuterii clasice, discrete, din metale pretioase (la femei);

Stilul smart casual este mai putin formal decat cel business, dar presupune totusi eleganta si un look profesional. Costumul formal este inlocuit de sacoul elegant dar si comod, cardigan sau blazer, cravata nu mai este obligatorie, iar la camasi este permis si pattern-ul fin, de mici dimensiuni. Spre deosebire de stilul business formal, nu mai este necesar ca pantalonii/fusta sa fie in aceeasi culoare cu sacoul. 

Femeile pot purta bijuterii mai accentuate decat in cazul stilului business, fuste sau rochii usor deasupra genunchiului, iar pantofii pot fi atat clasici, cat si decupati.   

Cel mai important este ca individul, prin hainele pe care le poarta, sa se integreze in grupul din care face parte si sa mentina o coerenta intre stilul sau vestimentar si mesajul pe care urmareste sa il transmita.