STILLISTA

Descopera-ti potentialul maxim prin strategia vestimentara ideala

Cum sa te imbraci atunci cand participi la o negociere sau la o discutie de business

Zi de zi suntem pusi în diverse contexte sociale care presupun comunicare, unele dintre ele fiind de o importanta majora în ceea ce priveste parcursul nostru profesional. În business nu ne permitem sa facem greseli sau, mai bine zis, o greseals ne poate costa scump. De aceea, orice întslnire care are loc în scop profesional este gsndita si pregatita dinainte în cele mai mici detalii. Vestimentatia este unul dintre elementele de baza ale comunicarii non-verbale, modul în care ne îmbracam vorbeste despre noi înainte ca noi sa ne prezentam. 

Mesajul pe care dorim sa-l transmitem depinde de situatia în care ne aflam si de pozitia pe care o adoptam. Hainele pe care alegem sa le purtam nu doar ne schimba dispozitia si perceptia pe care o avem asupra propriei persoane, ci si perceptia pe care o au ceilalti asupra noastra si, evident, modul în care ne trateaza.     

Atunci cand ne îmbracam constient, casnd ne cream o “strategie vestimentara”, avem doar de castigat.  

Cand vrem sa inspiram încredere

Este recomandat sa evitam vestimentatia care inspira putere si dominare. Ca si cromatica, negru si rosu sunt de evitat – un costum negru exprima o pozitie de superioritate, de dominare, însa nu exprima întelegere si empatie, iar rosu este de cele mai multe ori agresiv si, folosit în exces, are “darul” de a enerva interlocutorul. Umerii foarte accentuati si reverele mari si ascutite sunt de asemenea de evitat. 

În schimb, sunt recomandate costumele gri, petrol sau bleumarin. O camasa bleu sau turcoaz deschis de asemenea da un aer pozitiv purtatorului si impresia ca este un bun comunicator.

Pentru a fi agreabili, putem purta un element oranj, însa atentie – oranjul nu trebuie purtat în exces.  

Accesoriile sunt extrem de importante. Chiar daca outfit-ul este simplu, minimalist, accesoriile trebuie sa arate impecabil si de calitate. 

Daca vrem sa adoptam o pozitie de autoritate

Atunci cand detinem o functie superioara fata de partenerul nostru de negociere, putem opta pentru un costum negru, sobru si o camasa alba, impecabila. Este extrem de important croiul – liniile trebuie sa fie ”curate”, iar materialele, de calitate superioara. În acest caz, sunt preferate materialele mai rigide, cu tinuta si reverele ascutite. În niciun caz nu trebuie sa purtam haine maro sau în nuante de bej.

Pentru a exprima disponibilitate si încredere

Avand în vedere ca procesul de negociere începe datorita faptului ca partenerii de business nu sunt total de acord asupra unuia sau mai multor aspecte, este foarte important ca ei sa aiba încredere unul în celalalt pentru a se ajunge la un compromis. Hainele din materiale prea rigide, cu aspect dur sau agresiv creeaza o distanta, o “bariera sociala” între interlocutori. În schimb, sunt percepute într-un mod pozitiv hainele din materiale mai moi, eventual texturate, care creeaza un aspect usor relaxat. 

Pentru a inspira încredere si agreabilitate, sunt recomandate hainele în nuanţe calde sau neutre – gri, maro, bej sau nuante deschise de galben si oranj. În cazul în care se opteaza pentru culori puternice, cum ar fi rosu sau albastru stralucitor, acestea trebuie neaparat combinate cu haine de culoare închisa – negru, bleumarin, de preferat cu un pattern discret.   

Accesoriile aurii par mai ”prietenoase” decat cele argintii, iar în ceea ce priveste încaltamintea si gentile, pielea maro este perceputa într-un mod mai placut decat cea neagra.

Indiferent de pozitia pe care o adoptam în cadrul unei negocieri si de mesajul pe care dorim sa îl transmitem prin stilul nostru vestimentar, este recomandat sa tinem cont de personalitatea noastra vestimentara, sa fim autentici pentru a exprima încredere.  

Lorem ipsum dolor sit amet