STILLISTA

Descopera-ti potentialul maxim prin strategia vestimentara ideala

Rochia de mireasa – inceputul unei noi identitati

Una dintre cele mai importante tinute care construiesc identitatea sociala a unei femei este rochia de mireasa. Momentul nuntii reprezinta trecerea intr-o noua etapa, este acel moment in care, pentru o zi, femeia este mireasa, este in centrul atentiei, este personajul principal intr-un joc social care include cele mai importante persoane din viata ei. De aceea, alegerea rochiei de mireasa este, in unele cazuri, un proces complex, marcat de indecizie, confuzie si schimbari bruste. 

Rochia de mireasa nu vorbeste doar despre frumusetea purtatoarei, nu este doar despre a pune in valoare o silueta, ci despre cine isi doreste sa fie acea femeie in noua sa etapa de viata, despre ce mesaj doreste sa transmita lumii despre identitatea sociala pe care doreste sa si-o asume.   

Rochia de mireasa propriu-zisa nu a existat dintotdeauna, ci a aparut in urma cu 2000 de ani. Culoarea alb purtata in ziua nuntii se remarca pentru prima data in Grecia si Roma Antica, simbolizand bucuria, dupa care, incepand cu secolul al IV-lea, s-a preferat galbenul.  In perioada anilor 1700-1800, albul era asociat cu doliul, de aceea miresele chiar evitau sa poarte aceasta culoare in ziua nuntii lor. 

Inainte de secolul al XIX-lea, mireasa purta in ziua nuntii cea mai frumoasa rochie pe care o avea in garderoba, indiferent de culoare. In aceeasi perioada, in Islam, miresele purtau rochii negre, in cultura lor negrul simbolizand puritatea.

In India, era permis ca rochia de mireasa sa fie alba doar daca avea si o aplicatie dintr-un material de alta culoare, albul simplu fiind considerat o culoare care atrage nefericirea. 

In China, miresele obisnuiau sa poarte rosu in ziua nuntii lor, fiind considerata o culoare aducatoare de noroc. 

Rochia alba de mireasa, asa cum o stim in zilele noastre, a fost introdusa de regina Victoria a Angliei, atunci cand s-a casatorit cu printul Albert. 

Recordul in ceea ce priveste lungimea trenei este de peste un kilometru si jumatate – este vorba despre o rochie de mireasa creata in Romania, care a ajuns sa cantareasca 60 de kilograme, a incorporat 1.600 de metri de tul, 50 de metri de dantela brodata si a fost decorată cu 7.000 de cristale Swarovsky, cusute manual. 

Prima rochie de mireasa non-conformista a fost creata in anii 1920 de Coco Chanel – era o rochie scurta insa cu trena lunga, alba la fel ca celelalte rochii de mireasa din acea perioada. Incepand cu acel moment, stilul devine mai simplu si reflecta schimbarea rolului femeii in societate.

In prezent, rochia de mireasa poate fi intalnita intr-o multitudine de forme si stiluri, de la rochia alba clasica, eleganta, purtata cu bijuterii pretioase si pantofi cu toc, pana la rochia asimetrica purtata cu incaltaminte sport. In ziua de azi, mai mult decat in alte perioade, rochia de mireasa a devenit un simbol al personalitatii purtatoarei si un mod prin care aceasta isi exprima rolul in societate si modul in care doreste sa fie perceputa si tratatat de catre ceilalti.